Gå till innehåll

Backhoppning

Backhoppning
Hoppare på väg nedför tornet i Falun. Foto: Ulf Palm

Backhoppare på väg nedför tornet i Falun. Foto: Ulf Palm

Hoppbackar

Backhoppningsbackar är konstruerade för att möjliggöra backhoppning, en vintersport som går ut på att hoppa från en ramp/ett torn och landa så långt som möjligt ner i backen.

En backhoppningsbacke består av en ramp eller ett torn på toppen av backen, där hopparen startar sin hoppning, och en landningsplats längst ned i backen. Backen har olika storlekar och lutningar beroende på om det är en normalbacke, stor backe eller skidflygningsbacke.

Backarna är konstruerade för att ge hopparna möjlighet att hoppa så långt som möjligt och landa på ett säkert sätt. För att åstadkomma detta är backens profil mycket noggrant utformad, med en exakt lutning på rampen/tornet och en jämn kurva i backen.

K-punkten – backens storlek

Hoppbackarna har olika storlekar och lutningar. Det finns tre olika typer av backar: normalbacke, stor backe och skidflygningsbacke.

  • Normalbacke är den minsta av backarna och har en K-punkt mellan 85 och 109 meter.
  • Stor backe är större än normalbacken och har en K-punkt mellan 110 och 184 meter.
  • Skidflygningsbacken är den största av backarna och har en K-punkt på minst 185 meter.

K-punkten är den punkt där backens lutning börjar minska, det är den punkt där avståndet mellan startpunkt och landningspunkt mäts. Avståndet från start till K-punkt är "backens längd".

Om en hoppare landar längre ner i backen än K-punkten får hopparen minuspoäng, medan en landning längre bort från K-punkten ger pluspoäng.

Backens profil

Förutom storleken är backens profil också viktig. Backarna måste ha en jämn lutning och en optimal kurva för att hoppet ska bli så bra som möjligt.

Profil är mycket noggrant utformad för att ge hopparna bästa möjliga förutsättning att göra en bra hoppning och landning. Profilen består av två huvudsakliga delar: rampen där hopparen startar och backens lutning från rampen ned till landningsplatsen.

Rampen har en lutning som varierar beroende på storlek på backe. Den är utformad för att ge hopparen en hög hastighet och tillräckligt med fart för att hoppa så långt som möjligt.

Efter rampen går backen nedåt och har en jämn lutning. Den exakta kurvan och lutningen i backen är mycket viktig för hopparna eftersom det påverkar deras hastighet och flykt i luften.

En annan viktig faktor i backhoppningsbackens profil är K-punkten, den punkt på backen där lutningen ändras. K-punkten varierar beroende på storlek på backen, och det är viktigt för hopparna att ha en bra känsla för K-punkten för att kunna hoppa så långt som möjligt.

Det finns olika standarder beroende på backens storlek och klassificering, men de vanligaste måtten är:

  • Normalbacke: Hill size (HS) 85 meter, K-punkt 75 meter, lutning max 37 grader, höjdskillnad mellan ramp och landning minst 50 meter.
  • Stor backe: Hill size (HS) 120 meter, K-punkt 105 meter, lutning max 38 grader, höjdskillnad mellan ramp och landning minst 80 meter.
  • Skidflygningsbacke: Hill size (HS) 200 meter, K-punkt 185 meter, lutning max 35 grader, höjdskillnad mellan ramp och landning minst 120 meter.

För att kunna genomföra backhoppning på högsta nivå krävs en hög grad av teknisk skicklighet och mod från hopparna.

LÄS MER: Om alla hoppbackar i Sverige och hela världen. (engelska) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad
2023-04-24
Publicerad
2022-12-14
Skribent
Lotte Jernberg

Main partner

Premium partner

Team partner