Gå till innehåll

Jämtland-Härjedalens Skidförbund

Jämtland-Härjedalens Skidförbund

Information från ordföranden.

Jämtlands län i världens fokus

Att vårt distrikt har några av världens bästa skidåkare alla kategorier vet vi redan. Var och varannan helg under vinterhalvåret får vi bevis på det genom topplaceringar i världscuper och mästerskap i våra olika grenar.

När 2023 avslutas kan vi konstatera att flera JH-märkta skidåkare av olika slag visat sina färdigheter för världen. Exempelvis Linn Svahn, Sofie Elebro, David Mobärg och Emil Holmgren är alla åkare som representerar JH-klubbar i sina vardagliga sammanhang och som under december presenterat sig på prispallen i världscuper och Ski Classics (långloppens ”världscup”) under några av säsongens första tilldragelser.

Den kanske största händelsen vid säsongsstarten inom vårt distrikt var längdvärldscupen i Östersund. Efter många om och flera men kunde man under våren 2023, inom FIS Counsil, enas om att Östersund återigen fick värdskapet för en världscup på smala skidor.

Eftersom världscuper inom FIS (Internationella skidförbundet) och i det här fallet SSF tilldelas föreningar gick frågan till Östersunds SK som såklart tackade ja, men snabbt vände sig till systersporten skidskytte och dess förbund för samarbete. Därmed fick Östersund, länet och landet under dryga två veckor (tre helger) uppleva skidsport av högsta internationella klass.

Samarbetet mellan Skidförbundet och Skidskytteförbundet var det första i sitt slag på den här nivån och något som lovordades av båda förbundens ordföranden Karin Mattsson, SSF och Sofia Domeij, SSSF.

Därmed är det troligt att både FIS och IBU (Internationella Skidskytteförbundet) kan känna sig trygga med att förlägga kommande världscuper i Östersund, vilket vi såklart alla ser fram emot – precis som vi ser fram emot de alpina världscuptävlingarna i Åre den 9-10/3 2024.

Väl mött där!

Anders Sundin, ordförande

Senast uppdaterad
2023-12-18
Publicerad
2022-10-03
Skribent
Tom Mårtensson
Kontaktperson
Håkan Dillner
jamtland-harjedalen@skidor.com
070-2868742

Huvudsponsor